Filmer & Övrigt

FILMER & ÖVRIGT

 

"De Obekväma” är en serie program som producerades

av SVT UR 2013 och del 6 av 7 med Ivar Arpi

handlar om yttrandefriheten.

Ivar Arpi är en frilansande skribent och författare som brinner för yttrandefriheten som menar att mångfald av åsikter är en nödvändighet för att ett samhälle ska gå framåt. Han anser att Sverige är dåligt på att hantera konflikter och vill leva i en konsensuskultur. När det gäller politik och ideologier borde yttrandefriheten inte ha några gränser eftersom man då förlorar viktiga diskussioner där man kan lära sig något.

 

Citat från början av filmen:

”Yttrandefriheten är inte till för hjältar eller för människor som är älskade av alla, yttrandefriheten är till för dem som vi avskyr eller människor som avviker”.

Filmen i fråga att inga kopplingar till Yttrandefrihetsrörelsen men är intressant ur yttrandefrihetssynpunkten. Som förtydligande till citatet ovan kan vi även tillägga att det inte behövs någon yttrandefriheten för att ”våga” hålla med den styrande makten och systemet varken i demokratier eller totalitära regimer, utan för att kunna säga emot utan att riskera repressalier.

Några generella tänkvärdheter och frågor utan svar om yttrandefriheten att fundera över och som kanske kan fungera som diskussionsunderlag.

 

 

1. Är det rätt att värna om yttrandefriheten för de egna åsikterna, men motsätta sig yttrandefrihet för dem som har motsatta åsikter? Kort sagt, yttrandefrihet för mig/oss, men inte för dig/er?

2. Ska man få säga vad man vill om andra, men anse att de som säger något som man själv ogillar ska förbjudas, åtalas, tystas eller liknande?

3. Vem har rätt att bestämma när yttrandefriheten ska gälla eller inte?

4. Ska eventuella eller påstådda avsikter hos en person eller organisation kunna avgöra om yttrandefriheten ska gälla eller inte?

5. Är yttrandefriheten något där man ska kunna välja och vraka när den ska gälla eller inte?

6. Finns det något mellanting där man både kan ha och inte kan ha yttrandefrihet samtidigt?

7. Är yttrandefriheten grunden som alla andra demokratiska rättigheter är baserade på?

8. Kan ett öppet demokratiskt samhälle med allmänna val fungera utan eller med starkt begränsad yttrandefrihet?

9. Ska politiker och diverse medier kunna bestämma vad som får eller inte får yttras i samhällsdebatten?

10. Vad betyder "vi ska ha yttrandefrihet, men...?" (stoppa in vad som önskas eller hörs i samhällsdebatten)

Länkar till Yttrandefrihetsrörelsens övriga sidor.

 

 

 

Vänligen notera att Yttrandefrihetsrörelsen inte har någon som helst koppling till denna Facebooksida och inte nödvändigtvis ställer upp på allt som skrivs där.

 

Har Du frågor om Yttrandefrihetsrörelsen eller vill Du komma i kontakt med likasinnade?

Kontakta oss via e-post: Klicka Här

Copyright © All Rights Reserved